Invalid slider ID or alias.

Välkommen till vår värld

En kort resa långt bort. Man säger att resa till Gotland är som att komma utomlands och med de karga vilda kalkstenshällarna i norr, de lummiga varma ängarna i söder och den pulserande historiska staden Visby i väst, är det lätt att förstå varför.

Med en längd på bara 18 mil kan man säkert tro att vår ö ser ganska lik ut vart man än är, så är dock verkligen inte fallet. Variationen på miljö och känsla beroende på vart på ön man befinner sig är imponerande och ger känslan av att det alltid finns något mer att upptäcka.

Längst i norr lockar det vilda och det karga med gömda kalkstensbrott, vackra naturreservat, och knotiga tallar. Efter tio minuter på färja hamnar man dessutom på mytomspunna Fårö med slingrande cykelvägar och vandringsleder, stora sandstränder, och Europas största raukfält. Här där Ingmar Bergman hittade sin plats och där det aldrig är långt bort till en härlig restaurang eller charmigt fik.

Hamnar man i öst, kanske på det så kallade Östergarnslandet eller vackra Ljugarn, finner man istället de gröna slätterna, magiska soluppgångarna och de spännande kalkstensklippor som sticker upp ur landskapet. Lamm som betar, starkt kulturliv och känslan av lugn finns överallt omkring en och varför inte passa på att njuta av nyfångad rökt fisk på både restauranger eller på gammal fiskebutik vid havet? Flundran är ett måste att testa!

Nere i söder eller på Sudret som det också kallas, har vi de öppna och frodiga landskapen, på våren fulla av de färgsprakande blommorna blåeld. Här finner man en sprudlande landsbygd med byn Burgsvik i centrum, där det aldrig är långt bort till havet, vilket håll man än åker. Här nere är det konst och historia som står i fokus med allt från museum, naturrum, gamla kyrkor, keramik och konstutställningar. Det, tillsammans med några av öns finaste stränder, skumpiga småvägar, hundratals vildkaniner och en otroligt vacker natur.

Kontakta oss redan idag för mer information och bokning. 

Östergarn

Hamnar man i öst finner man en speciell miljö med de gröna slätterna, magiska soluppgångarna och de dramatiska kalkstensklipporna som sticker upp ur landskapet. Här finns både många tillrättalagda vandringsleder, bland kust och inland men också mycket historia bland betande lamm och en levande landsbygd.

Fårö

Längst upp i norr inbjuder mytomspunna Fårö till slingrande cykelstigar och vackra vandringsleder, stora sandstränder, raukfält och vilda naturreservat. Här finns naturupplevelser för alla, och överallt en känsla av att vara på en helt säregen plats, bland vinden, solen och det karga.

Sudret

Längst ner i söder eller på Sudret som det också kallas, breder de öppna landskapen ut sig, och man hittar den lummiga och frodiga delen av vår ö. Med havet på nästan alla sidor om sig finner man mängder av kultur, vildkaniner och fantastiska kustremsor att utforska. Till fots, på cykel eller i bil.

Visby

Det är inte bara vackra gamla hus, historia och god mat som Visby har att locka med, utan också ytterst många fina naturupplevelser och promenadstråk. Vandra kring ringmuren och njut av både Botaniska Trädgården, Nordergravar och Strandpromenaden. Eller passa på och ta dig en bit söderut till vilda Södra Hällarna.

Lummelunda

Ett besök i den kända Lummelundagrottan är alltid spännande men glöm för delen inte bort att upptäcka den ytterst fina bruksparken i området. Där vattnet porlar, ramslöken doftar om våren och lövträden står höga. Eller varför inte ta en tur till Brucebo naturreservat?

Öarna

Gotland kanske inte kan skryta med att ha en stor skärgård, men de få öarna vi har är vi, med all rätt, otroligt stolta över. Populärast av de alla är Stora Karlsö med sitt rika fågelliv, spännande vandringar och karga magnifika yttre. Ett besök här är alltid värt det, om man så vill bo över i vackra Fyrbyn eller bara åka över dagen.

Gotland är en speciell plats

Att resa till Gotland är som att resa utomlands, så unik är naturen och den rika historien. Med sitt läge, mitt i Östersjön har Gotland alltid lockat besökare från svenska fastlandet och såklart de närliggande länderna. Ön har de senaste åren blivit alltmer populär bland långväga besökare, och många väljer att planera in ett besök på ön under sin resa i Skandinavien.

Gotland ligger ungefär 10mil utanför Sveriges östkust och till Estland är det 14mil. De flesta kommer till ön med färja från Nynäshamn, Västervik eller Oskarshamn. Visby Flygplats trafikeras året om från Bromma och Arlanda, och även från andra städer finns direktflyg till ön. 

Välkommen till vår värld! 

På Gotland finns 92 medeltida kyrkor
Det finns 159 naturreservat på Gotland
Det finns mer än 100 rödlistade arter på ön

Visste du att Gotland har
80mil kust att utforska?